Balsemen 1

Wat een ophef is er nu door o.a. Dela gemaakt omtrent het balsemen (thanatopraxie). Er worden chemische vloeistoffen gebruikt en die zijn misschien bij verkeerd gebruik gevaarlijk (kort door de bocht) Wat vreemd! Voordat het balsemen in Nederland ingevoerd werd, zijn er gedegen onderzoeken gedaan naar het gevaar bij het gebruik van de chemische vloeistoffen bij het balsemen. Dat gevaar was nihil, mits goed gebruikt!

‘Mijn’ balsemers doen dat. Al 10 jaar dit jaar!! Wanneer ik mijn nabestaanden vertel over het mooie resultaat bij balsemen, heb ik altijd Pauline Wouters en Hans Hartman op mijn netvlies staan.

Pauline kende ik als eerste. Ik werkte nog bij één van ‘de groten’ in Drenthe, toen ik hoorde van het balsemen. Die ’grote’ wilde daar nog niet aan, dus vertelde ik zelf de familie, die ik toen begeleidde, over balsemen. Dat leek hen wel mooi. Naar mijn ‘baas’ toe vertelde ik dat de nabestaanden dit zelf wilden en liet ik Pauline komen… Zij had net een nieuw vriendje, Hans, die toen meekwam naar dat balsemen. In eerste instantie, zo vertelde hij, was hij niet wild enthousiast toen hij hoorde wat voor werk zijn nieuwe vriendin deed. Maar na een paar keer met haar mee naar een thuisbalseming te zijn geweest, was hij óm. Hij ging zelf de opleiding doen! Dat resulteert nu in een geweldige samenwerking. Twee mooie mensen die elkáár gevonden hebben én het vak! Al 10 jaar voor Pauline, iets minder voor Hans, maar wél 10 jaar voor HQ-thanatopraxie. Inmiddels aangevuld met nog een kundige thanatopracteur: Amalia Samipersad. Met Manon Boom (assistente) en Quincy Franca als financiële administrateur vormen ze een mooi team.

Maar, wat is balsemen en waarom ben ik nu zo blij met juist HQ-thanatopraxie?

Door balsemen is het mogelijk het lichaam na overlijden tijdelijk te conserveren. Hierdoor kan het lichaam worden opgebaard zonder dat de temperatuur invloed heeft op het ontbindingsproces. Je hoeft het lichaam en de ruimte daarna dus niet te koelen. Heel fijn wanneer de overledene thuis wordt opgebaard. Vergelijk de behandeling zélf met een nierdialyse: het bloed wordt uit het lichaam gehaald en vervangen door een balsemvloeistof die de ontbinding tijdelijk stillegt/vertraagt. En het kan thuis.

Dan moet ik eerst de vraag beantwoorden: waarom stel ik nabestaanden, bij een thuisopbaring, een balseming voor en niet, zoals altijd gebruikelijk was, een opbaring met koeling?

Voor mij is de belangrijkste reden dat een overledene niet meer verandert in een ijspop, zoals dat op een koelplaat het geval is. Voor de nabestaanden is het veel fijner om hun geliefde aan te raken, een kus te geven, een hand vast te houden. Het is ook nog hygiënischer: het lichaam wordt van binnen en van buiten ‘gereinigd’.

Daar komt bij, doordat er geen koelplaat meer is, er ook geen koeling nodig is die de hele dag aan – en afslaat. Bovendien kan in de winter gewoon de verwarming aanblijven. Ook de blauwe verkleuringen aan oren, nek en vingertoppen behoren grotendeels tot het verleden, omdat de balsemvloeistof (wat rose van kleur) ingemasseerd wordt, zodat het ook in de kleinere bloedvaten komt.

Voor de kosten hoeft men het niet te laten. Het is wat duurder dan de huur van een koelplaat met controles, maar het resultaat is des te mooier.

En waarom Hans en Pauline? Gewoon, omdat ze de beste zijn: qua kundigheid, maar ook wat betreft de omgang met families! Verder is de nazorg goed. Mocht de familie iets niet vertrouwen (elk lichaam is anders) komen ze terug, zo vaak de familie dat nodig vindt! Op naar hun 20-jarige bestaan!!