bij overlijden

Bij overlijden

Na het moment van overlijden van een geliefde, komt er veel op u af.  Vele vragen die in een relatief korte tijd een antwoord nodig hebben. Zaken waar je eigenlijk heel goed over na moet denken. Dit afscheid doe je immers maar één keer en het moet dus in één keer goed zijn…

Vaststellen van overlijden
Wanneer uw naaste is overleden belt u een arts. De arts constateert het overlijden en laat de overlijdenspapieren bij u achter.

Uitvaartbegeleiding: mijn eerste bezoek
Nadat de arts is geweest en als u er aan toe bent, belt u mij. We spreken de tijd af, wanneer ik kom. Mijn aandacht en zorg zullen allereerst uitgaan naar de overledene.

De laatste verzorging
We nemen rustig de tijd om de overledene te verzorgen. Misschien wilt u dat zelf doen, als familie, met mij als ondersteuning: voor een laatste keer uw geliefde aanraken door te wassen, eventueel in te crèmen en te kleden. Het kan veel troost en voldoening geven om dat zelf te doen. Het is een goede manier om de rouwverwerking te beginnen.

Daarna maken we verdere afspraken.

Belangrijk is dat u de tijd neemt om weloverwogen keuzes te maken. Dat kan alleen als we samen mogelijkheden doornemen die er zijn. Uw wensen en die van de overledene zijn hierbij mijn leidraad.

Ik ondersteun, begeleid en regel. En alles hoeft echt niet allemaal op één dag!

citaat2

bloem-lieveheersbeestje3